- Seekor ayam – dipotong kecil-kecil
- 1 1/2 biji kelapa – diambil santannya
- ½ biji kelapa – dibuat kerisik
- 3 batang serai – dititik
- Rempah ratus secukupnya – untuk menumis (kayu manis, bunga lawang, bunga cengkih, buah pelaga)
- 1 sudu besar serbuk ketumbar
- ½ sudu besar serbuk jintan manis
- 6 ulas bawang merah - dikisar
- 6 ulas bawang putih - dikisar
- 1 inci kunyit hidup - dikisar
- 1 inci halia - dikisar
- Sambal kicap
- Hirisan timun pusing
- Tomato
- Nasi impit secukupnya
Cara menyediakan:
2. Tumis hingga naik bau. Masukkan serai yang telah dititik dan ayam.
Gaulkan ayam bersama2 bahan tumis supayan mesra dalam lebih kurang 5 minit.
3. Kemudian masukkan kerisik dan santan. Masak hingga mendidih.
4. Masukkan garam dan serbuk perasa secukupnya.
5. Siap untuk dihidangkan. Hidangkan bersama nasi impit, sambal kicap dan timun pusing