Penyediaan : 30 minit | Memasak: 25 minit
55 Minit Masa keseluruhan Jumlah Hidangan: 48
Bahan-bahan:
- 250 gram mentega
- 450 gram tepung gandum
- 2 sudu teh emplex
- 1 1/4 cawan gula icing
- 2 biji kuning telur
- 1 sudu teh esen vanilla
- 150 gram badam, dibakar seketika dalam oven
- 450 gram coklat masakan
- 1/2 sudu besar lemak sayur
- Badam cincang, dibakar dlm oven
- Paper cup bersaiz kecil
Cara menyediakan:
- Ayak tepung gandum bersama emplex.
- Pukul mentega (dikeluarkan pada suhu bilik) bersama gula icing sehingga sebati, kemudian masukkan telur kuning dan esen vanilla dan pukul lagi sehingga kembang.
- Masukkan sedikit demi sedikit tepung dan emplex yang diayak tadi, kacau sebati.
- Ambil sedikit doh, dan salutkan nipis pada sebiji badam. Ulang sehingga habis adunan.
- Bakar pada suhu 170 Celcius selama 20-25 minit.
- Keluarkan dan sejukkan di atas redai.
- Untuk bahan salut, gunakan kaedah double boil, panaskan coklat sehingga cair dan masukkan lemak sayur. Kacau sebati.
- Ambil biskut yg sudah disejukkan tadi dan celup ke dalam coklat kemudian masukkan ke dalam paper cup. Sudukan sedikit coklat kedalam paper cup supaya memenuhi ruang kosong yang ada.
- Tabur/hiaskan dengan badam cincang dan susun rapat supaya paper cup menjadi bentuk bujur apabila sejuk.