10 gram serbuk agar-agar
1 cawan air
1 cawan air
1 cawan gula pasir1 liter air kacang soya
½ cawan tepung kastad
Sedikit pewarna merah
Sedikit pewarna kuning
Sedikit pewarna hijau
Cara menyediakan:
1. Masakkan serbuk agar-agar, air dan gula sehingga mendidih.
1. Masakkan serbuk agar-agar, air dan gula sehingga mendidih.
2. Masukkan air kacang soya dan tepung kastad dalam mangkuk dan kacau sebati.
3. Masukkan bancuhan ke dalam periuk agar-agar dan kacau rata lagi sehingga mendidih.
4. Bahagikan adunan kepada 3 mangkuk dan masukkan pewarna ke dalam setiap mangkuk. Kacau rata.
5. Masukkan adunan warna hijau ke dalam loyang yang disediakan dan biarkan agak keras.
6. Tuangkan adunan warna kuning perlahan-lahan ke atas adunan hijau dan tunggu sehingga agak keras.
7.
Tuangkan pula adunan warna merah dengan perlahan-lahan ke atas adunan
kuning dan biarkan sehingga keras. [Tuang dari bahagian tepi]
8. Sedia untuk dihidangkan.
Tip:
Untuk
mengelakkan adunan warna hijau atau merah sejuk dan keras sebaiknya
letakkan mangkuk adunan warna didalam mangkuk air panas. -