Bahan-bahan:
Spaghetti 1 paket (direbus)
1 kilo ikan kembung - direbus (ambil isi)
1 1/2 paket kecil serbuk kari ikan
(dicampurkan dengan sedikit santan cair)
Kerisik
Santan kelapa
Garam secukup rasa
Bahan dikisar:
15 ulas bawang merah
5 ulas bawang putih
3 inci Lengkuas
3 batang serai
300 gm udang kering
150 gm ikan kurau kering (dibakar dan di kisar)
Cara menyediakan:
1. Tumis bahan bawang merah, putih, lengkuas dan serai hingga naik bau dan masukkan rempah kari.
2. Tumis hingga garing, kemudian masukkan udang kerin dan ikan kurau kering. Masuk isi ikan, gaul sebati dan masukkan santan bila kuah dah mendidih, masukkan kerisik.
3. Biar kuah masak agak lama sikit agar rasanya sebati.
4. Untuk pengetahuan, kalau kuah disimpan semalaman, rasanya lagi sedap
Untuk ulam:
Taugeh
Daun kesom
Daun selasih
Sambal belacan:
Timun dipotong ikut keliling dan dipotong halus
Limau kasturi
Penyediaan: 20 minit | Memasak: 40 minit
60 Minit Masa keseluruhan Jumlah Hidangan: 6-8 orang
60 Minit Masa keseluruhan Jumlah Hidangan: 6-8 orang