Bahan-bahan:
1 kg ketam
1/2 biji nenas (dipotong kecil)
3 sudu makan rempah kari
1 cm kulit kayu manis
300 gm kelapa
5-6 sudu besar minyak masak
Daun kari
Garam secukup rasa
3 cm halia (dihiris)
6-8 ulas bawang merah (dihiris)
5-6 ulas bawang putih (dihiris)
1 sudu besar rempah kurma
Cara menyediakan:
1. Bersihkan ketam potong 2 dan ketepikan.
2. Panaskan minyak ke dalam kuali dan tumiskan bawang, halia, kayu manis sehingga wangi.
3. Masukkan rempah kari, kurma dengan sedikit air. Kacau rata dan masak sehingga pecah minyak.
4. Masukkan santan, ketam, nenas, dan garam. Masak sehingga pekat.
5. Sedia dihidangkan.
Penyediaan : 15 minit | Memasak: 20 minit
35 Minit Masa keseluruhan Jumlah Hidangan: 6-7 orang
35 Minit Masa keseluruhan Jumlah Hidangan: 6-7 orang