skip to main | skip to sidebar

Pages

  • Laman utama

resepi online

http://picasion.com

Putu Bambu

|

Bahan-bahan:

250 gm tepung beras (direndam)
1/3 cawan air
1 camca garam
1 ½ cawan kelapa parut 1 cawan gula merah
Hirisan-hirisan pisang masak
Air limau nipis (direnjiskan ke atas hirisan-hirisan pisang)

Cara menyediakan:
1. Renjiskan sedikit garam ke atas tepung, gaulkan hingga menjadi seperti serbuk roti.
2. Masukkan 1 cawan kelapa parut & gaulkan hingga rata.
3. Secara berselang-selang sudukan 2 camca. kelapa yang selebihnya & campurkan putu ke dalam suata batang buluh,bergaris pusat 8 cm.
4. Isikan ke semuanya hingga habis. Jika tidak terdapat buluh. Isikan campuran putu ke dalam sebuah acuan bulat yang dialaskan dengan kelapa yang selebihnya.
5. Kukus selama 10 minit, atau hingga masak. Hidangkan panas-panas dengan gula merah & pisang.

0 ulasan
0 Responses

« Catatan Terbaru Catatan Lama »
Langgan: Catat Ulasan (Atom)

Mengenai Saya

Unknown
Lihat profil lengkap saya

Jom Solat

Dikuasakan oleh Blogger.

Carian:

PALING POPULAR

Blog Archive

  • ►  2014 (38)
    • ►  Mac (3)
    • ►  Februari (12)
    • ►  Januari (23)
  • ▼  2013 (92)
    • ►  November (16)
    • ►  Oktober (8)
    • ▼  September (21)
      • Laham Mandhi
      • Bahulu Tradisional
      • Putu Bambu
      • Kueh Sagu
      • Kueh Lopes
      • Laksam Terengganu
      • Sup Kambing
      • Ketam Bercili
      • Laksa Johor
      • Kari Kepala Ikan
      • Ayam Penyet
      • Mee Kari Kapitan
      • Bengkang Daging
      • Red Velvet White Chocolate Chips
      • Garlic Sauce
      • Lamb Chop
      • Butter Prawn
      • Ikan Bakar Tomyam
      • Jus Avocado
      • Tepung Pelita
      • Air Kausar
    • ►  Ogos (47)

widgets

Anda Pelawat Ke..

hits counter

Copyright (c) 2010 resepi online. Design by Template Lite
Download Blogger Templates And Directory Submission.