skip to main | skip to sidebar

Pages

  • Laman utama

resepi online

http://picasion.com

Laksam Terengganu

|

Bahan-bahan:

1/2 kg ikan..kembung (bakar dan ambil isi)
3 cawan santan ( 1 biji kelapa)
3 ulas bawang kecil
1 hiris halia
1 bunga kantan
1 sudu besar lada hitam....tumbuk
Garam dan gula secukupnya

Ulam-ulaman [dihiris halus]
Taugeh buangkan akar
Kobis

Daun kesum
Timun

Sambal [ditumbuk saperti sambal belacan]
Cili api
Cili merah
Belacan
Air limau kasturi

Bahan penting.
Laksanya... 

Cara menyediakan:
1. Masukkan semua bahan untuk kuah dalam periuk dan masakkan perlahan-lahan sampai mendidih.
2. Kemudian rasakan masinnya.
3. Hidangkan bersama ulaman yang telah dimayang/hiris halus.
4. Sediakan juga sambal belacan limau kasturi.

0 ulasan
0 Responses

« Catatan Terbaru Catatan Lama »
Langgan: Catat Ulasan (Atom)

Mengenai Saya

Unknown
Lihat profil lengkap saya

Jom Solat

Dikuasakan oleh Blogger.

Carian:

PALING POPULAR

Blog Archive

  • ►  2014 (38)
    • ►  Mac (3)
    • ►  Februari (12)
    • ►  Januari (23)
  • ▼  2013 (92)
    • ►  November (16)
    • ►  Oktober (8)
    • ▼  September (21)
      • Laham Mandhi
      • Bahulu Tradisional
      • Putu Bambu
      • Kueh Sagu
      • Kueh Lopes
      • Laksam Terengganu
      • Sup Kambing
      • Ketam Bercili
      • Laksa Johor
      • Kari Kepala Ikan
      • Ayam Penyet
      • Mee Kari Kapitan
      • Bengkang Daging
      • Red Velvet White Chocolate Chips
      • Garlic Sauce
      • Lamb Chop
      • Butter Prawn
      • Ikan Bakar Tomyam
      • Jus Avocado
      • Tepung Pelita
      • Air Kausar
    • ►  Ogos (47)

widgets

Anda Pelawat Ke..

hits counter

Copyright (c) 2010 resepi online. Design by Template Lite
Download Blogger Templates And Directory Submission.