skip to main | skip to sidebar

Pages

  • Laman utama

resepi online

http://picasion.com

Laksa Johor

|

Bahan-bahan:

Spagetti 1 paket (direbus)
1 kilo ikan kembung / parang - direbus (ambil isi)
1 1/2 paket kecil serbuk kari ikan
(dicampurkan dengan sedikit santan cair)
15 ulas bawang merah }
5 ulas bawah putih }
3 inci Lengkuas } dikisar halus (A)
3 batang serai }
300 gm udang kering (dikisar) (B)
150 gm ikan kurau kering (dibakar dan di kisar) (C)
kerisik
Santan kelapa
Garam dan serbuk perasa

Cara menyediakan:
• Tumis bahan A hingga naik bau dan masukkan rempah kari.
• Tumis hingga garing Masukkan bahan kisar B dan C Masuk isi ikan, gaul sebati dan masukkan santan Bila kuah dah mendidih, masukkan kan kerisik.
• Biar kuah masak lama sikit agar rasanya sebati.
• Untuk pengetahuan, kalau kuah disimpan semalaman, rasanya lagi sedap

Untuk ulam:
Taugeh
Daun kesom & daun selasih

Sambal belacan
Timun dipotong ikut keliling dan dipotong halus
Limau kasturi

0 ulasan
0 Responses

« Catatan Terbaru Catatan Lama »
Langgan: Catat Ulasan (Atom)

Mengenai Saya

Unknown
Lihat profil lengkap saya

Jom Solat

Dikuasakan oleh Blogger.

Carian:

PALING POPULAR

Blog Archive

  • ►  2014 (38)
    • ►  Mac (3)
    • ►  Februari (12)
    • ►  Januari (23)
  • ▼  2013 (92)
    • ►  November (16)
    • ►  Oktober (8)
    • ▼  September (21)
      • Laham Mandhi
      • Bahulu Tradisional
      • Putu Bambu
      • Kueh Sagu
      • Kueh Lopes
      • Laksam Terengganu
      • Sup Kambing
      • Ketam Bercili
      • Laksa Johor
      • Kari Kepala Ikan
      • Ayam Penyet
      • Mee Kari Kapitan
      • Bengkang Daging
      • Red Velvet White Chocolate Chips
      • Garlic Sauce
      • Lamb Chop
      • Butter Prawn
      • Ikan Bakar Tomyam
      • Jus Avocado
      • Tepung Pelita
      • Air Kausar
    • ►  Ogos (47)

widgets

Anda Pelawat Ke..

hits counter

Copyright (c) 2010 resepi online. Design by Template Lite
Download Blogger Templates And Directory Submission.