Bahan-bahan:
1 /2 ekor ayam dipotong sederhana/ kecil-kecil
4-5 ulas bawang merah ditumbuk
4-5 ulas bawang putih ditumbuk
2 inci kunyit hidup ditumbuk
2 inci halia ditumbuk
2 helai daun limau purut
2 sudu besar sos cili
2 sudu besar sos tiram
Garam dan gula secukup rasa
1/2 cawan air
Minyak untuk menggoreng dan menumis
Cara menyediakan:
1. Panaskan minyak. gorengkan ayam sehingga garing. ketepikan.
2. Buang sedikit minyak dan tinggalkan lebihan untuk menumis
tumiskan bawang merah, putih, halia, kunyit dan cili yang dah ditumbuk sehingga garing.
3. Masukkan hirisan daun limau purut, sos cili dan sos tiram. kacau sebati.
masukkan ayam, kacau seketika. masukkan air, garam dan gula. biarkan seketika.
4. Kecilkan api dan biarkan dalam 5 minit, masukkan lagi sekeping daun limau purut. kacau sebati.
5. Hidangkan.