skip to main | skip to sidebar

Pages

  • Laman utama

resepi online

http://picasion.com

Popiah Goreng

|

Bahan-bahan:

½ biji bawang besar [dikisar]
1 biji bawang putih [dikisar]
1 sudu udang kering [dikisar]
10 ekor udang bersaiz sedang (dipotong kecil)
1 biji lobak merah (diparut/disagat memanjang)
300 gram taugeh
Sedikit garam
Sedikit air     

Minyak untuk menggoreng
Kulit popiah
Sedikit tepung dibancuh dengan air (untuk melekatkan kulit)
 

Cara menyediakan:
1. Panaskan minyak dan tumiskan bahan kisar sehingga naik baunya.
2. Masukkan udang dan tunggu sebentar. Masukkan pula lobak merah,taugeh dan sedikit air. Masukkan sedikit garam. Biarkan sehingga masak.
3.Angkat dan sejukkan intinya.
4.Selepas intinya sejuk, gulung popiah tadi menggunakan kulit popiah. Di hujungnya, lekatkan sedikit menggunakan bancuhan tepung dan air tadi agar tidak terbuka gulungan.
5. Goreng sehingga kekuningan dan keemasan.
Boleh dihidangkan bersama sos cili atau sos cili thai.

0 ulasan
0 Responses

« Catatan Terbaru Catatan Lama »
Langgan: Catat Ulasan (Atom)

Mengenai Saya

Unknown
Lihat profil lengkap saya

Jom Solat

Dikuasakan oleh Blogger.

Carian:

PALING POPULAR

Blog Archive

  • ▼  2014 (38)
    • ►  Mac (3)
    • ▼  Februari (12)
      • Bahulu Gulung Sempoi
      • Nasi Bukhari Ayam
      • Popiah Goreng
      • Talapia Salai Masak Yogurt
      • Sambal Ikan Bilis Petai
      • Makaroni Goreng
      • Membuat Cendol Pandan
      • Bolognese Lasagna
      • Puding Batik Sedap
      • Gulai Daging Beriani
      • Sup Kambing Mamak
      • Ayam Masak Merah Berempah
    • ►  Januari (23)
  • ►  2013 (92)
    • ►  November (16)
    • ►  Oktober (8)
    • ►  September (21)
    • ►  Ogos (47)

widgets

Anda Pelawat Ke..

hits counter

Copyright (c) 2010 resepi online. Design by Template Lite
Download Blogger Templates And Directory Submission.