skip to main | skip to sidebar

Pages

  • Laman utama

resepi online

http://picasion.com

Membuat Cendol Pandan

|

Bahan-bahan: 

1 cawan tepung beras
1 sudu tepung jagung
3 cawan air pandan
Secubit garam
1 sudu kecil air kapur

Sedikit perwarna hijau

Cara menyediakan:
1. Masukkan semua bahan ke dalam periuk dan masak sehingga kental dan berkilat. Kacau selalu supaya tidak hangit.
2. Sediakan bekas yang berisi air sejuk.
3. Masukkan cendol ke dalam acuan muruku dan tekan ke dalam air sejuk.   

4. Simpan sekali dengan airnya di dalam peti ais.

Cara membuat air cendol:
1. 1 cawan kacang merah rendam semalaman, selepas tu rebus hingga lembut dalam periuk tekanan
2. 1/2 kilo pati santan segar lepas tu letak secubit garam (x perlu masak, cuma tambah ketulan ais supaya tahan lebih lama skit)
3. Air gula melaka campur gula merah dan masukan daun pandan(dimasak lama lebih kurang 1 jam)
4. Untuk melikatkan campur dgn sedikit bancuhan tepung jagung.

0 ulasan
0 Responses

« Catatan Terbaru Catatan Lama »
Langgan: Catat Ulasan (Atom)

Mengenai Saya

Unknown
Lihat profil lengkap saya

Jom Solat

Dikuasakan oleh Blogger.

Carian:

PALING POPULAR

Blog Archive

  • ▼  2014 (38)
    • ►  Mac (3)
    • ▼  Februari (12)
      • Bahulu Gulung Sempoi
      • Nasi Bukhari Ayam
      • Popiah Goreng
      • Talapia Salai Masak Yogurt
      • Sambal Ikan Bilis Petai
      • Makaroni Goreng
      • Membuat Cendol Pandan
      • Bolognese Lasagna
      • Puding Batik Sedap
      • Gulai Daging Beriani
      • Sup Kambing Mamak
      • Ayam Masak Merah Berempah
    • ►  Januari (23)
  • ►  2013 (92)
    • ►  November (16)
    • ►  Oktober (8)
    • ►  September (21)
    • ►  Ogos (47)

widgets

Anda Pelawat Ke..

hits counter

Copyright (c) 2010 resepi online. Design by Template Lite
Download Blogger Templates And Directory Submission.