skip to main | skip to sidebar

Pages

  • Laman utama

resepi online

http://picasion.com

Soto Betawi

|

Bahan-bahan:

200 gm paru
200 gm perut
200 gm tetel
2 cawan santan pekat
2 helai daun salam
1 batang kulit kayu manis
Daun bawang
Bawang goreng
Limau nipis
Keropok melinjau

Bahan dikisar:
6 ulas bawang putih
10 ulas bawang merah
3 cm halia
3 hiris lengkuas
1/2 sudu besar ketumbar
1 sudu besar lada hitam
3 biji buah keras
3 cm kunyit (bakar)

Cara menyediakan:
1. Seperti biasa rebus semua bahan dalaman lembu dan potong kecil. Air rebusan disisakan sebanyak satu liter.
2. Dalam periuk tuangkan bahan kisar dan renehkan sehingga airnya kering dan naik bau.
3. Kemudian masukkan bahan rebusan, kulit kayu manis, air rebusan, daun salam, dan santan.
4. Sewaktu menghidangkan soto Betawi ini, taburkan daun bawang, perahan limau nipis, bawang goreng, dan juga keropok ­melinjau.

0 ulasan
0 Responses

« Catatan Terbaru Catatan Lama »
Langgan: Catat Ulasan (Atom)

Mengenai Saya

Unknown
Lihat profil lengkap saya

Jom Solat

Dikuasakan oleh Blogger.

Carian:

PALING POPULAR

Blog Archive

  • ▼  2014 (38)
    • ►  Mac (3)
    • ►  Februari (12)
    • ▼  Januari (23)
      • Soto Betawi
      • Singgang Ayam
      • Mee Udang Sempoi
      • Tomyam Ayam
      • Ikan Bawal Putih Kukus Asam Boi
      • Kantonis Yee Mee
      • Kuzi Kambing
      • Ikan Siakap Bercili
      • Ayam Bakar Berempah Sempoi
      • Sambal Tempe Dan Tauhu
      • Shabsuka
      • Nasi Tomato Sempoi
      • Daging Panggang Sempoi
      • Daging Dendeng Berlado
      • Udang Masam Manis
      • Mee Rebus Asli
      • Kuih Lopes Sedap
      • Sup Pembakar Lemak
      • Rendang Kupang Pedas
      • Ayam Percik Lada Hitam
      • Acar Buah Sedap
      • Ayam Limau Purut
      • Ikan Siakap Limau Purut
  • ►  2013 (92)
    • ►  November (16)
    • ►  Oktober (8)
    • ►  September (21)
    • ►  Ogos (47)

widgets

Anda Pelawat Ke..

hits counter

Copyright (c) 2010 resepi online. Design by Template Lite
Download Blogger Templates And Directory Submission.