skip to main | skip to sidebar

Pages

  • Laman utama

resepi online

http://picasion.com

Singgang Ayam

|

Bahan-bahan:

1 ekor ayam
750 ml santan cair
500 ml santan pekat
1 helai daun kunyit
2 helai daun limau purut
2 batang serai (ketuk)

Bahan dikisar:
30 tangkai cili padi
30 biji lada putih
10 ulas bawang putih
5 cm kunyit
Garam dan gula secukup rasa

Cara menyediakan:
1. Ayam dicuci bersih dan dibelah empat.
2. Satukan bahan kisar dan santan cair. Tuangkan ke atas ayam.
3. Bubuhkan daun kunyit yang disiat, daun limau purut dan serai. Tutup kuali dan biarkan ia mereneh di atas api yang kecil.
4. Setelah ayam empuk tuangkan santan pekat dan garam. Sesekali boleh dikacau kuahnya.
5. Tutup semula kuali dan biarkan kuah benar-benar kering.

0 ulasan
0 Responses

« Catatan Terbaru Catatan Lama »
Langgan: Catat Ulasan (Atom)

Mengenai Saya

Unknown
Lihat profil lengkap saya

Jom Solat

Dikuasakan oleh Blogger.

Carian:

PALING POPULAR

Blog Archive

  • ▼  2014 (38)
    • ►  Mac (3)
    • ►  Februari (12)
    • ▼  Januari (23)
      • Soto Betawi
      • Singgang Ayam
      • Mee Udang Sempoi
      • Tomyam Ayam
      • Ikan Bawal Putih Kukus Asam Boi
      • Kantonis Yee Mee
      • Kuzi Kambing
      • Ikan Siakap Bercili
      • Ayam Bakar Berempah Sempoi
      • Sambal Tempe Dan Tauhu
      • Shabsuka
      • Nasi Tomato Sempoi
      • Daging Panggang Sempoi
      • Daging Dendeng Berlado
      • Udang Masam Manis
      • Mee Rebus Asli
      • Kuih Lopes Sedap
      • Sup Pembakar Lemak
      • Rendang Kupang Pedas
      • Ayam Percik Lada Hitam
      • Acar Buah Sedap
      • Ayam Limau Purut
      • Ikan Siakap Limau Purut
  • ►  2013 (92)
    • ►  November (16)
    • ►  Oktober (8)
    • ►  September (21)
    • ►  Ogos (47)

widgets

Anda Pelawat Ke..

hits counter

Copyright (c) 2010 resepi online. Design by Template Lite
Download Blogger Templates And Directory Submission.