skip to main | skip to sidebar

Pages

  • Laman utama

resepi online

http://picasion.com

Gulai Daging Terengganu

|

Bahan-bahan:


500gm daging lembu
2 s/b kerisik
2 cawan santan pekat
2 s/b gula merah/perang 

2 keping asam keping
Minyak
Garam dan gula secukup rasa
Bahan dikisar:
20 tangkai cili kering
1 s/b rempah kari daging
2 s/b rempah mentah gulai cap ROSE
1 s/b rempah masak gulai cap ROSE
7 ulasa bawang merah
1 labu bawang besar
3 ulas bawang putih
3 cm halia
2 cm lengkuas

Bahan tumis:
2 cm kulit kayu manis
3 kuntum bunga cengkih
2 kuntum bunga lawang
3 biji buah pelaga

Cara menyediakan:
1. Panaskan minyak dan tumiskan bahan tumis sehingga wangi.
2. Masukkan bahan mesin dan masakkan sampai wangi dan naik minyak.
3. Masukkan daging dan kacau rata. Masukkan sikit air dan kacau rata lagi.
4. Bila nampak naik minyak masukkan santan, kerisek, garam dan gula merah. Biarkan reneh sampai mendideh. kacau sekali sekala.
6. Bila mendideh masukkan asam keping dan biarkan sampai pekat.
7. Bila dah pekat, boleh hidangkan.

0 ulasan
0 Responses

« Catatan Terbaru Catatan Lama »
Langgan: Catat Ulasan (Atom)

Mengenai Saya

Unknown
Lihat profil lengkap saya

Jom Solat

Dikuasakan oleh Blogger.

Carian:

PALING POPULAR

Blog Archive

  • ►  2014 (38)
    • ►  Mac (3)
    • ►  Februari (12)
    • ►  Januari (23)
  • ▼  2013 (92)
    • ▼  November (16)
      • Gulai Daging Terengganu
      • Sotong Goreng Tomyam
      • Kupang Goreng Sedap
      • Daging Masak Jintan/Ungkep
      • Bubur Ayam
      • Spaghetti Bolognese
      • Ikan Bawal Masak Kicap
      • Masak Lemak Udang Cili Api
      • Cucur Udang
      • Nasi Kerabu
      • Bamiah
      • Kepak Ayam Bakar Madu
      • Paprik Sotong Sedap
      • Sambal Tempe
      • Tauhu Sumbat
      • Daging Masak Kerutuk
    • ►  Oktober (8)
    • ►  September (21)
    • ►  Ogos (47)

widgets

Anda Pelawat Ke..

hits counter

Copyright (c) 2010 resepi online. Design by Template Lite
Download Blogger Templates And Directory Submission.