skip to main | skip to sidebar

Pages

  • Laman utama

resepi online

http://picasion.com

Masak Lemak Udang Cili Api

|

Bahan-bahan:
20 ekor Udang
15 tangkai cili api di kisar 
Serbuk kunyit 
1 batang serai dititik
2 biji kentang potong 4
1 kotak santan kecil (200 ml)
1 helai daun kunyit 
Asam keping
Garam dan gula secukup rasa

Cara menyediakan:
1. Kisar cili api bersama-sama dengan serbuk kunyit. 
2. Lepas tu masukkan cili api dan kunyit yang telah dikisar itu bersama-sama serai  dan kentang ke dalam periuk  dan panaskan di atas api yg sederhana sehingga kentang separuh empuk. 
3. Lepas kentang dah separuh empuk, masukkan santan. Perlahankan api, kacau selalu.
4. Last sekali masukkan udang dan juga asam keping. Perasakan dengan garam. Tunggu sehingga udang dan kentang betul-betul masak, masukkan daun kunyit, kacau-kacau dan boleh lah tutup api.

0 ulasan
0 Responses

« Catatan Terbaru Catatan Lama »
Langgan: Catat Ulasan (Atom)

Mengenai Saya

Unknown
Lihat profil lengkap saya

Jom Solat

Dikuasakan oleh Blogger.

Carian:

PALING POPULAR

Blog Archive

  • ►  2014 (38)
    • ►  Mac (3)
    • ►  Februari (12)
    • ►  Januari (23)
  • ▼  2013 (92)
    • ▼  November (16)
      • Gulai Daging Terengganu
      • Sotong Goreng Tomyam
      • Kupang Goreng Sedap
      • Daging Masak Jintan/Ungkep
      • Bubur Ayam
      • Spaghetti Bolognese
      • Ikan Bawal Masak Kicap
      • Masak Lemak Udang Cili Api
      • Cucur Udang
      • Nasi Kerabu
      • Bamiah
      • Kepak Ayam Bakar Madu
      • Paprik Sotong Sedap
      • Sambal Tempe
      • Tauhu Sumbat
      • Daging Masak Kerutuk
    • ►  Oktober (8)
    • ►  September (21)
    • ►  Ogos (47)

widgets

Anda Pelawat Ke..

hits counter

Copyright (c) 2010 resepi online. Design by Template Lite
Download Blogger Templates And Directory Submission.