Bahan-bahan:
1 kg daging
1 biji kelapa [3 cawan santan]
3 sudu makan kerisik [1/2 biji kelapa digoreng dan kisar]
3 sudu makan rempah kerutub
2 sudu makan gula merah
1 inci kulit kayu manis
3 sudu makan minyak
1/2 cawan air asam jawa
Garam secukup rasa
Bahan dikisar:
15 tangkai cili kering
10 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
3 cm halia
3 cm lengkuas
Cara Menyediakan:
1. Daging dipotong jangan terlau kecil atau besar. Basuh dan toskan.
2. Bancuhkan bahan mesin dengan rempah kerutup.
3. Panaskan minyak dan tumiskan kulit kayu manis.
4. Masukkan bahan mesin yg telah dibancuhkan tadi. Kacau rata sehingga naik minyak dan wangi.
5. Masukkan daging dan kacau rata.
6. Masukkan santan, air asam jawa dan gula & garam, perlahan api.
7. Biarkan reneh sehingga pekat dan naik minyak semula.
8. Hidangkan dengan nasi dhall atau nasi minyak/tomato.