Bahan-bahan:
1 ekor kepala ikan kaloi
Minyak masak untuk menumis
1 sudu besar asam jawa
2 cawan air
3 batang serai ~ diketuk
1 batang bunga kantan dipotong 2
Sedikit daun kesum
Garam dan gula secukup rasa
Bahan-bahan dikisar:
1 biji bawang besar
2 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
2 biji cili merah
25 biji cili kering ~ rendam & tos
½ inci belacan
1 inci kunyit hidup
1 inci halia
1 inci lengkuas
Cara menyediakan:
1. Panaskan minyak kemudian tumiskan serai & bahan-bahan kisar hingga wangi dan terbit minyak.
2. Masukkan air asam jawa, air dan biarkan mendidih.
3. Masukkan ikan & bunga kantan, daun kesum, dan garam, gula secukupnya.
4. Rasakan kuahnya.. jika dah okey.. bolehlah dihidangkan.