Bahan dikisar:
10 tangkai cili kering
1 labu bawang besar di belah 4.
1/2 inci belacan
1 sudu minyak masak
Bahan-bahan lain:
1/2 senduk minyak (untuk tumis)
Bawang merah dan bawang putih racik/tumbuk (untuk tumis)
2 keping asam gelugur (jus asam jawa pun boleh)
Petai 5-10 keping (ambil isi)..kalau nak guna kulit pun bleh kalau petai muda..hiris nipis2
Ikan bilis 1 genggam
1 labu bawang besar hiris nipis bulat
Garam dan gula secukup rasa
Cara menyediakan:
1. Panaskan minyak.. tumis bawang sampai naik kekuningan, masukkan bahan yang dikisar.. tumis sampai naik bau/pecah minyak..
2. Masukkan asam keping/jus asam jawa
3. Masukkan petai dan ikan bilis.tambahkan garam dan gula, last sekali masukkan bawang besar yang dihiris bulat..